Borászatok

A Sant’ Andrea Pincészet története

 

Minden az 1800-as évek második felében, egy dél olaszországi kis szigeten, Pantellerián kezdődött. I. Andrea  Pandolfo a jelenlegi tulajdonos dédnagyapja ezen a szigeten kezdett el szőlőt telepíteni és Zibbibo szőlőből bort termelni. 1880-ban I. Andrea eladta a szigeten található kis szőlő ültetvényeit és vásárolt 60 hektárnyi szűz területet észak Tunéziában, egészen pontosan Capo Bonban, Khanguet Garénél az ország észak-keleti részén.

 

Elkezdődött a szőlő telepítés, majd az első szüret. 1900 –as évek első éveiben I. Andrea támogatásával, az akkor 15 éves Giovanni fia elkezdte építeni a pincészetet. Néhány év kemény munka után, első alkalommal az 1904-ben szüretelt szőlőből készítettek bort az új családi pincészetben.

Giovanninak és I. Andreának a minőségi borok termelésébe vetett hitét és elhatározását igazolta, hogy néhány év elteltével már minden évben hajók szállították a „Pandolfo” borokat Tunis kikötőjéből, hogy a legjobb Franciaországi piacokat kiszolgálják.

1938-ban meghalt Giovanni, az akkor 16 éves elsőszülött fia II. Andrea magához ragadta a cég gyeplőjét és elszántan, gyakran nem kis nehézségek árán is folytatta a hírnév és a borok minőségének a növelését.

 

Az 1940-es évek elején a szőlőültetvények rettenetes betegsége, a filoxéra Európából elérte Tunéziát is, elpusztítva a cég szőlőültetvényeinek nagy részét.

A szőlőt kiirtották, elégették és az így nyert szenet néhány dénárért eladták a helyi piacon.

 

Kemény évek következtek, de a családnak előre kellet menekülnie, árpát, zabot és búzát ültettek.

Később megérkeztek Franciaországból az első, a betegség ellenanyagával beoltott palánták, így a vörös és letarolt földek hamarosan ismét elkezdtek színesedni a szőlő zöld leveleitől illetve a nemes szőlők fürtjeitől, és végre az öreg hordók ismét megteltek borral

 

Átlagos és boldog évek következtek, amikor is 1964. május 12-én Tunézia akkori elnöke Harbib Bourghiba egy intézkedésével beírta magát a történelembe; kisajátította az összes külföldi kézen lévő érdekeltséget és tulajdont Tunézia területén. Egyik napról a másikra két generáció áldozatos munkája vált semmivé és a Pandolfo családnak, mint Franciaország és Olaszország közötti menekülteknek el kellet hagyniuk az országot.

 

Az akkor 42 éves II. Andrea Pandolfo feleségével és fiaival elhatározták, hogy Olaszországba mennek és Terracinához közel vásároltak egy kis földbirtokot. Azonnal új szőlőt kezdtek telepíteni és újrakezdték a munkát nagy elszántsággal és odaadással azon a szeretett, nemes földön, amely már 1968-ban az első szőlőket adta. És jöttek az első vevők, az első gesztenye hordók. Az első üvegeket kézzel írt címkékkel látták el.

1976. július 3-én váratlanul elhunyt II. Andrea Pandolfo és ekkor a fiatal fiai, édesanyjuk Elena támogatásával elhatározták, hogy folytatják a kis Pantelleriai szőlőben 150 éve I. Andrea által elképzelt álom megvalósítását.

 

Így született a „Sant’ Andrea” pincészet, amelynek a neve az alapítójára emlékeztet. Jelenleg a céget Gabriele Pandolfo, a felesége Enza, a fia Andrea és a sógornője Ornella vezeti, de mindannyiukat Elena nagymama vigyázó és állandó jelenléte segíti.